Turbulentie...

Wij hebben geleerd dat er onderwerpen zijn waar banken helemáál geen zin in hebben.
Oude gebouwen, die in eigen regie worden gerestaureerd en/of gemoderniseerd is er eentje van.

Fronsend keek ons de adviseur aan.”Of wij écht weten, waar we aan beginnen?!”
“En trouwens, omdat wij bij een overeenkomt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) eisen, mogen jullie alleen met aannemers werken. Dan komt een flinke som geld bij kijken.” Om terloops op te merken: “Misschien kunnen jullie het eigen vermogen inbrengen, dan word de hypotheeksom lager en er is geen NHG nodig. En uiteraard kunnen jullie dan een bouwdepotlening aanvragen…”. Voorwaarde is de afwerking binnen twee jaar! We zien onze plannen als sneeuw voor de zon verdwijnen.


Het slecht weer front kwam op ons af. “Tot ons spijt mogen wij ook uw inkomen niet mee tellen. Het gaat hierbij namelijk om loon vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB). U hebt een regulier werkcontract voor onbepaalde tijd. Dat is prima maar uw inkomen is afkomstig vanuit één opdrachtgever. Het risico wat wij daarmee lopen zodra er qua gezondheid iets verandert willen wij niet nemen.”

Ik voelde me als door de bliksem getroffen. Mijn hart bonkte tot in de keel. Ik kon het niet geloven. Nog een keer gas geven, dacht ik. Ik haalde de laatste troefkaart uit de mouw. “Meneer, mijn gezondheidstoestand is al jaren dezelfde. En uiteraard hebben we al voor alle zekerheid  een Overlijdensrisico Verzekering (ORV) afgesloten”. Ergens bekroop me het gevoel naakt aan tafel te zitten. Welke werkgever word om zijn healthcare balance gevraagd… Hij bleef onverbiddelijk. Regels zijn regels en inkomen uit loondienst is niet gelijk inkomen uit loondienst. Banken zijn net als treinrails. Amper flexibel.

Ik ben er nog steeds van overtuigd, dat zoals ik het doe  je het moet doen, want anders zou ik het niet doen.”

(Johan Cruijff)


We zijn terug bij af. Fris en fruitig, weliswaar met een vleugje minder positiviteit, gingen we opnieuw aan de slag. Crowdfunding voor een lening leek ons ideaal. Het plan was, om na de geslaagde publieksfinanciering, direct met de verbouwing te gaan beginnen. De aanvraag kwam niet tot stand aangezien er alleen maar beleggingspanden worden ondersteund. Maar dàt willen we helemaal niet.

Inmiddels voelen we de hete adem van de verkopende partij. Hun geduld raakt  langzamerhand op en we bekomen nog een laatste kans tot 17 september 2018.

Het is een behoudenswaardige stadsboerderij. Die geef je toch niet in de handen van projectontwikkelaars of speculanten.Toen niet, nu niet, nooit niet!

Ik hou nog steeds van deze plek, Soevereiniteit en ruimte leiden immers tot inspiratie, met alle gevolgen van dien...


>>>